[17.12.2009]

Toshiba започва производството на NAND модули с обем 64GB 

Toshiba Corp. обяви, че е стартирала производството на нов тип модули с NAND флаш памет с обем 64GB. Към момента това се явява предложението с най-голям обем на паметта налично на пазара, като Toshiba ще използва новият продукт като флагман на новата си линия от шест продукта поддържащи най-новият стандарт eMMC. Тяхното предназначение ще е да се използват в широка гама от продукти сред които са смартфони, мобилни телефони, нетбук компютри и дори цифрови видеокамери със собствен носител на информация.

Моделът с максимален обем от 64GB използва комбинация от общо 16 чипа с капацитет 32Gbit (всеки с обем 4GB). За тяхното производство от Toshiba са използвали разработеният от тях нов производствен процес на 32nm като в тях е интегриран и собствен контролер. Всеки от чиповете е с дебелина 30 микрометра, като Toshiba всъщност е първата компания постигнала успех в комбинирането на 16 чипа тъй като за целта се е наложило производството на специално изтънени чипове.

Въпреки специфичните особености чиповете са съвместими със стандартите JEDEC/MMCA V4.4 за подобен тип продукти. Освен върховият модел с обем 64GB компанията ще предложи разнообразни решения сред които варианти с обем с 2GB. Всички модели ще включват интегриран контролер обработващ основните контролни функции при работа с NAND паметите и са съвместими с последните еММС стандарти.

Първите тестови образци на новите модули ще бъдат демонстрирани в близко бъдеще, като промишленото производство ще стартира през първото тримесечие на следващата година, когато ще станат ясни и цените на новите продукти на компанията.