[17.12.2009]

Gigabyte готова и с модел с чипсет Intel H57 Express 

След като наскоро представи три модела дънни платки използващи чипсет Intel H55 Express Gigabyte анонсира ново предложение за Socket LGA 1156 използващо чипсет Intel H57 Express. Въпросният модел Gigabyte GA-H57M-USB3 ще е във формат Micro-ATX и ще предлага няколко доста интересни функции за потребителите.

Благодарение на чипсета Intel H57 Express дъното ще поддържа Intel Rapid Storage, Remote PC Assist както и по-голям брой USB портове и PCI-Express връзки. За изработката му е използвана спецификацията Ultra Durable 3 вследствие на което дънната платка е с по-дебел слой медно опроводяване (2 oz Copper PCB), полимерни кондензатори, дросели с железни сърцевини и т.н. Захранването на процесора става чрез осемфазна схема, която обаче не разполага с отделно собствено охлаждане. Слотовете за памет с които е окомплектована платката са общо четири, като се поддържа работа в двуканален режим на DDR3 паметта.

Разширителните слотове при GA-H57M-USB3 са в две групи – два PCI-Express 2.0 с размер х16, опроводени за работа в режим х16 + х4 и два класически PCI слота. От общо шестте SATA 3Gbps порта един е предназначен за свързване с еSATA порта на задния панел на дъното, докато останалите пет са свободни за включване на твърди дискове към тях. Освен стандартните шест SATA конектора осигурени от чипсета дъното предлага допълнителни два SATA 3Gbps плюс IDE порт благодарение на чипа Gigabyte GSATA2.

Допълнителен контролер на NEC осигурява наличието на два USB 3.0 порта, като освен тях на задния панел са налични също така още четири USB 2.0 порта. Налице са също така осемканелен HD звук, гигабитова мрежа, FireWire както и DVI, D-Sub, DisplayPort и HDMI изводи. Официалното представяне на новият модел се очаква да стане през първото тримесечие на следващата година, когато ще бъдат представени и съответните процесори с вградено графично ядро и чипсетите Н55/Н57 предназначени за тяхното пълноценно използване. Вероятно тогава ще разберем и каква ще е цената на модела Gigabyte GA-H57M-USB3.