[17.12.2009]

Asus показа CuCore Radeon HD 5770 

Asus показа първият си модел на графична карта Radeon HD 5770 изработена по дизайн различен от референтният на AMD. Моделът Asus CuCore Radeon HD 5770 използва охладител разработен специално за целта от Asus. При него ядрото на радиатора е изработено от мед (165 грама) за по-добро отнемане на топлината от ядрото на графичната карта.

Самата видеокарта също е изработена по собствен дизайн на Asus и използва платка с по-различно разположение на елементите. По тази причина цялата видеокарта е малко по-къса от стандартната Radeon HD 5770 но въпреки това все още не разполага с втори конектор за CrossFire а отново е само един. От гледна точка на хардуерните характеристики моделът е идентичен с референтният Radeon HD 5770. Графичното ядро разполага с 800 шейдърни процесора и 1GB GDDR3 памет.

Шината за комуникация между процесора и паметта е с широчина 128 бита, като тактовите честоти на ядрото и паметта са съответно 850 и 1200MHz. Като се вземе предвид доста масивният охладител използван от Asus възниква въпросът защо от компанията са предпочели да се придържат към референтните честоти. За феновете на овърклока компанията е добавила възможност за промяна на захранващото напрежение на графичният процесор чрез Asus VoltageTweak.

Картата разполага с по един конектор за DVI-D, D-Sub и HDMI връзка. Цената на която се очаква да бъде предложена ще е около или малко под 130 евро.